"GLAVAŠEVA KUĆA" MÚZEUM VRANJEVO TELEPÜLÉSEN TÖRÖKBECSÉN

Intro

A "Glavaševa kuća" tájmúzeum Törökbecsén 2009. február 16-án alakult meg és a Vladimir Glavaš szülőházában (1834-1909) van, Josif Marinković utca 69. sz. alatt a Vranjevo település részében. Az épület, melyben a múzeum van, a Szerb Köztársaság védelme alatt áll, mint nagy jelentőséggel bíró kultúremlék.
A XIX. sz. első felében emeltetett a Glavaš gazdag polgári család számára biedermeier stílusban. A rekonstrukció és adaptáció után a házba beköltözött a tájmúzeum gyűjteménye, működését a támogató, Vladimir Glavaš halálának 100. évfordulójára kezdte meg.
Szinte valamennyi bútor autentikus. A ház pincéjében felújított borospince van.
Annak ellenére, hogy Josif Marinković zeneszerző szülőháza a múzeummal szemben van, nem lett múzeum, hanem egy helyiséget a Glavaš házban a jeles zeneszerzőnek szenteltek.
Az emlékműhely az udvarban egy kisebb épületben van, mely valamikor Glavaš parádés kocsisának a lakása volt. Egyik helyiségben kádár műhely berendezése, Ružička család ajándéka, a másikban borbély műhely az 1930-ban készült leltár tárgyaival, Jáger István ajándéka. Itt van még a Törökbecsei és Vranjevoi Szülőföld Klub, ahol a 130 éve létező Tűzoltó Egyesület dokumentációját őrzik.