ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ „ГЛАВАШЕВА КУЋА” У НАСЕЉУ ВРАЊЕВО У НОВОМ БЕЧЕЈУ

Intro

Завичајни музеј „Главашева кућа” у Новом Бечеју је основан 16. фебруара 2009. године и смештен је у родној кући др Владимира Главаша (1834-1909), у улици Јосифа Маринковића 69, у насељу Врањево. Зграда у којој се музеј налази под заштитом је Републике Србије као споменик културе од великог значаја.
Подигнута у првој половини 19. века за богату грађанску породицу Главаш у стилу бидермајера. После реконструкције и адаптације простора, у кућу је усељена поставка новонасталог Завичајног музеја који је почео са радом на стогодишњицу смрти донатора Владимира Главаша.
Готово сав намештај је аутентичан. У подруму куће је реновиран вински подрум.
Иако се родна кућа композитора Јосифа Маринковића налази прекопута музеја, није претворена у музеј, већ је једна просторија у Главашевој кући посвећена познатом композитору.
Спомен радионице се налазе у мањој дворишној згради која је некада била намењена за становање Главашевог парадног кочијаша. Једна просторија је уређена као бачварска радионица, поклон породице Ружичка, у другој берберска радионица са потребним ивентаром из 1930. године, дар Јагера Иштвана. У истој дворишној згради је и Завичајни клуб Новобечејаца и Врањевчана, у којима се чува поставка која сведочи о 130 година постојања Ватрогасног друштва.
Фотографије у власништву Музеј "Главашева кућа" Општина Нови Бечеј